Hunden beskrivs ofta som människans bästa vän och det är lätt att förstå att man gärna vill ha en hund. Det är helt enkelt otroligt mysigt med en liten valp och en hund kan verkligen förgylla livet på många sätt. Innan dess att man köper en hund finns det dock en del saker man behöver fundera på, bland annat om man verkligen har tid för en hund i livet. Hunden är ett socialt djur som värderar sin flock mycket högt och de får inte lämnas ensamma mer än 5 timmar om dagen. En hund kostar en del per år och om du inte har det som krävs för att ta hand om en hund just nu är det bättre att vänta tills du kan ge den ett bra liv.

När man tar hem en ny valp kan man inte lämna denna ensam alls tills den är ungefär ett halvår. Det är viktigt att man börjar med ensamträning av valpen tidigt, men detta bör inte innebära mer än att gå ut med soporna. Se till att du är beredd för valpperioden i tid. Om du inte är redo för valpperioden men trots det vill ha en hund kan det vara ett bättre alternativ att ta en omplaceringshund. Det finns många hundar som är i behov av ett nytt hem och valpperioden kan vara mycket jobbig att gå igenom. Din hund kommer att gå igenom alla typer av stadier i livet innan dess att den är fullvuxen. Det krävs en hel del träning och det är inte alltid så lätt som man kan tänka sig att ta en valp.

Om du trots det har bestämt dig för att en valp är rätt val för dig ska du bunkra upp med olika sällskapsspel och annat roligt att göra i hemmet. Sällskapsspel är ett mysigt sätt att umgås hemma och speciellt i början när man tagit hem en ny valp vill man inte gå ut så mycket. Det är givetvis viktigt att man börjar att socialträna valpen tidigt genom att exempelvis gå på promenader och ta med den till en park. Du bör dock ha i åtanke att riktigt små valpar inte bör motionera längre sträckor. Faktum är att man ska vara mycket försiktig med motion för valpen innan dess att den har vuxit klart. Ofta får den alldeles tillräckligt genom lek och bus.

Ha även i åtanke att en hund kan leva upp till 15 år och ibland även längre och att den kan kosta en hel del per år. Det är viktigt att du bland annat tar en försäkring på din hund ifall det skulle hända något. Annars kan det bli väldigt dyrt om ni till exempel behöver åka till en veterinär.

Author sebbe
Published
Categories Hundar
youplay