Det finns flertalet olika kategorier på hundar och hundraser, i Sverige har vi 10 olika rasgrupper.

  • Rasgrupp 1 – här samlas alla herdehundar, boskapshundar och vallhundar. Raser som bland annat har använts inom lantbruket. Idag är det en stor spridning på rasernas användningsområden då några fortsatt har sina ursprungliga uppgifter kvar, andra fungerar som sällskapshund i familjer och några är aktiva tjänstehundar inom polis, militär och tull.
  • Rasgrupp 2 – I den här rasgruppen är det en väldigt stor spridning på raserna då den inkluderar alla sennenhundar, bergshundar, schnauzrar, pinscher och molosser. Många av raserna som inkluderas i denna grupp har en bakgrund som vakthundar, herdehundar, boskapshundar samt gårdshund. Några har kvar sina ursprungliga uppgifter med andra används som sällskapshundar.
  • Rasgrupp 3 – I den tredje rasgruppen har alla terrier-raser samlats. Terrier har tidigare använts inom jakt och inom kampsport mellan hundar. Numera används nästan samtliga som sällskapshund men det finns undantag där några fortfarande används inom jakt.
  • Rasgrupp 4 – Här finns endast en enda ras, nämligen taxen. En ras som har sitt ursprung inom jakt, ett område som den delvis fortfarande används inom. Taxen finns i tre olika storlekar och tre olika hårlag.
  • Rasgrupp 5 – Detta är en stor rasgrupp där vi finner raser som använts inom jakt, främst älgjakt och björnjakt. Raserna som inkluderas här är alla typer av spets samt de raser som är av “urhundstyp”.
  • Rasgrupp 6 – Här finner vi raser som är avlade för att jaga räv, hare och rådjur men även några raser som är populära som sällskapshundar. Hundraser som inkluderas här är alla de drivande raserna samt spårhundar och sökhundar.
  • Rasgrupp 7 – Denna grupp består enbart av stående fågelhundar. De har avlats för fågeljakt och apportering och många används till det även idag, men nästan lika stor andel är numera bara sällskapshundar.
  • Rasgrupp 8 – Stötande-, apporterande- och vattenhundar räknas till denna grupp. De flesta raserna som ingår är fågelhundar och apporterar både på land och i vatten. I den här grupper återfinns många av de vanligaste familjehundarna så som golden retriver och labrador retriver.
  • Rasgrupp 9 – Här finner vi hundraser som räknas som småhund och är avlade för människans sällskap. I den här gruppen finns till exempel chihuahua, pudel och mops.
  • Rasgrupp 10 – I den sista rasgruppen hittar vi alla former av vinthund. Det är raser som har ett ursprung som jakthund men idag används till hundkapplöpning eller agerar sällskap till människan.
Author sebbe
Published
Categories Hundar
youplay