Vi hundägare är av naturliga skäl mycket utomhus. Hundarna trivs i naturen och får gärna ut oss på natursköna ställen. Som hundägare är det därför inte så konstigt att man börjar reflektera över miljön och vad man kan göra för att skona den så mycket som möjligt. Vilka val kan man göra som hundägare för att leva så miljövänligt som möjligt?

 

Promenera med hunden

Ett av de allra mest effektiva sätten att skona miljön som hundägare är att försöka skippa bilen så mycket som möjligt. Såvida man inte har en miljövänlig elbil bidrar man annars med väldiga mängder koldioxid och utsläpp som förorenar miljön. Är det långt till hunddagiset, så försök att hitta någon hundpassare närmre dig eller ta en långpromenad på morgonen. Det går oftast bra att ta med hunden i kollektivtrafiken om man har det alternativet. Det är bra att träna hunden på detta från en tidig ålder, så att de vänjer sig vid att åka buss och att vistas i trånga miljöer med människor. Om man varken har buss i närheten eller promenadavstånd till hunddagis och jobb, kanske en cykelkärra kan vara ett bra alternativ. Det brukar gå alldeles utmärkt att ta med hunden i en cykelkärra eller korg om den är liten nog. Det kan krävas lite träning för att få hunden att sitta still.

Miljövänliga påsar

När det kommer till bajspåsar så finns det särskilt miljövänliga sorter som man kan köpa. Det är sådana som är gjorda av nedbrytbar plast som bryts ner på tre år. Det är inte tillåtet att slänga bajspåsar i naturen, men om man nu måste det av någon anledning så är det mycket bättre att göra det med dessa påsar. Det är även enkelt att kompostera dessa påsar om man har en egen gödselhög på gården.

Miljövänliga leksaker

Man kan välja leksaker till hunden som är gjorda i material som är bättre än sådant som plast och gummi, exempelvis hampa eller naturgummi. Varför inte göra egna leksaker till hunden av återvunna material som trä, textilier, gamla rep eller skinn? Man kan till exempel fläta ihop långa remsor av textilier eller rep till en tamp som hundar brukar älska. Man kan också återvinna babyleksaker som bitringar och gummileksaker för de hundar som gillar att tugga.

Ekologisk hundmat

Idag finns det flera märken med ekologiskt hundfoder att köpa. Det innebär att ingredienser såsom spannmål och kött är ekologiska. Det finns även hundfoder som är Krav-märkt, vilket är den strängaste ekologiska märkningen som finns i Sverige. Några exempel på ekologisk hundmat är Yarrah organic, Herrmanns rent kött, Simpsons premium samt Defu organic. När det kommer till tuggben så finns även här miljövänliga alternativ. Det finns till exempel ekologiska tuggben och tuggben av viltkött.

Author sebbe
Published
Categories Hundar