Att köpa valp är ett beslut som ska tänkas igenom ordentligt innan man genomför det. Man ska noga ha planerat med sin familj eller partner för att diskutera vad det är för ras som passar familjens behov och hur skötseln av hunden ska fördelas. Det är viktigt att alla är införstådda med hur mycket jobb och ansvar det kommer med en till medlem i familjen och att det är ett liv det handlar om, ett liv som kan vara 15 år eller mer. Viktiga punkter att gå igenom innan ett valpköp:

 • Vilken ras lämpar sig bäst?
  Vad är det man vill göra med sin hund? Har man en aktiv familj som åker skidor, är ute mycket, vandrar och vill att hunden ska kunna följa med på alla familjens äventyr, då krävs det att hunden är av lite större ras med högre aktivitetsnivå och uthållighet. Vill man däremot ha en hund som bara ska agera som sällskap, då gör man bäst i att skaffa en hund som inte kräver så mycket aktivering. Vill man träna och tävla med sin hund i olika sporter? Gör research på vilka raser som är vanliga och mest lämpade till just den grenen som du vill hålla på med.
 • Välj uppfödare
  När man väl har kommit fram till vilken ras som man tror skulle passa familjens behov så kommer nästa grej att kolla upp, nämligen att hitta en seriös uppfödare. Kolla noggrant upp uppfödaren, tiken och hanen som har parats och eventuella tidigare kullar. Finns det sjukdomar i generna? Hur ser eventuell höft- och armbågsledsröntgen ut på tidigare kullar och på föräldrar? Är valparna vaccinerade, försäkrade med dolda fel försäkring och är de registrerade i Svenska Kennelklubben? En seriös uppfödare finns också där för sina valpköpare genom valpens hela liv för att ge rådgivning, anordna kennelträffar med mera.
 • Hur ska skötseln fördelas?
  Innan valpen kommer hem är det bra att ha pratat igenom om hur valpen ska skötas. Vem ska gå ut med valpen? Vem ska leka med valpen och vem ska eventuellt gå kurser? Vem ser till att klorna blir klippta och pälsen borstad? Man bör även prata igenom hur man gör med valpen så att den slipper vara ensam hemma på dagarna. Ska den gå på dagis, följa med till jobbet eller finns någon annan lösning?
 • Införskaffa tillbehör
  Det är inte bara valpen som ska köpas utan även en del tillbehör för att valpen ska känna sig som hemma. Se till att ha allt ordnat när valpen kommer hem. Köp hem matskål och vattenskål, leksaker, hundsäng, koppel och halsband eller sele. Se också till att ni har köpt lämpligt foder till valpen och en hel del gott godis.
 • Försäkring
  Se till att teckna en lämplig försäkring för din valp som börjar att gälla från den dagen som ni hämtar hem valpen.
 • Kurser
  Ska ni gå någon kurs med valpen? När och vart finns lämplig valpkurs?

Glöm inte att ha riktigt roligt med din valp för att bygga en stark relation!

Author sebbe
Published
Categories Hundar
youplay