I butikerna finns många olika sorter hundmat att välja på men trots detta finns det hundar som behöver hemlagad mat för att må som allra bäst. Läs mer om alla sorters hundar på https . Anledningar till varför vissa hundar behöver hemlagad mat kan vara för att de har vitaminbrist, är allergiska, har ett fysiskt krävande hundliv eller har känslig mage. När du ska laga mat till din hund är det mycket viktigt att du följer hundmatsrecept noga, så att maten gör den nytta som den ska för din hund.

Att laga mat till din hund

För att veta vad din hund behöver få i sig måste du först och främst veta precis vad det är den är allergisk mot eller har brist på. Om ni till exempel har varit hos veterinären och du fått reda på att hunden har näringsbrist, så kan du ta kontakt med din veterinär och ta reda på exakt vilka vitaminer den har brist på. När du har koll på vad som är extra viktigt för din hund kan du välja recept utefter det.

Olika hundar har olika behov

Hundar som har mycket aktiva liv, som rör sig mycket på grund av att man till exempel använder dem till jakt eller tävlar agility med dem, behöver kaloririk mat med mer fett. Vad gäller valpar, dräktiga hundar och hundar som diar, så behöver dessa mer energirik mat som innehåller många näringsämnen. Även hundar som växer fort (det gör ofta valpar av stora hundraser), behöver ibland speciell kost.

Lagad mat till hunden

När du ska laga mat till hunden så behöver den, oavsett vilken typ av hund du har, få i sig protein. Proteinet finns i kött, ägg, fisk, kyckling och inälvsmat. Proteinet behövs för att bilda nya celler och för att bilda enzymer och hormoner med mera. I hundmaten behövs också fett, fettet kan vara från olja, äggula eller från fettet från köttet. Utöver detta behöver hunden också få i sig kalcium, detta får den oftast i sig när den tuggar på råa ben. Låt också hundmaten innehålla fleromättade fettsyror från fiskolja. Kolhydrater är lätt att missa när det gäller hundens kost, detta kan du ha i hundmaten i form av ris eller grönsaker. Hitta ingredienserna på Shopello som är en sökmotor för shopping.

Även tillskott kan behövas

Förutom ovan nämnda ingredienser behöver de flesta hundar även vissa tillskott. De tillskott som kan behövas är i så fall mineraler och vitaminer. Kosttillskotten finns vanligtvis att köpa som pulver eller i tablettform.

Vegetarisk och vegansk kost till din hund

Det går att låta hunden äta en hemlagad vegetarisk kost. Det viktigaste vid en sådan tillagad kost är att den innehåller rätt aminosyror. Välj protein såsom ägg eller mjölkprodukter för att vara säker på att det blir rätt aminosyror. Om hundens tillstånd kräver vegansk kost kan sojamjöl och sojaprotein vara ett bra val.

Vilken mat du än väljer att laga till din hund bör du vara noga med att följa hundmatsrecept.

Author sebbe
Published
Categories Hundar
youplay