För hundälskare i Sverige finns det en hel del som man kan välja mellan att göra med sin hund. Sverige har många aktiva hundmänniskor som aktiverar sig och sina hundar på olika sätt, det finns ett stort utbud av sporter som man både kan träna i för stimulans och aktivering men många grenar går även att tävla i på olika nivåer.

En av de största tävlingsformerna är utställning. På en utställning bedöms hundens anatomi, hur den är uppbyggd, hur den rör sig och även lite av hundens mentalitet. Här kan man vinna flera olika priser under en och samma utställning, bäst i ras, bäst i grupp samt bäst i showen.

En gren som är betydligt mer fartfylld än utställning är den populära sporten agility. Här ska man guida sin hund igenom en hinderbana med 15-20 olika hinder. Här ingår alla hinder så som hopphinder, tunnlar, balanshinder och slalom. Det gäller att hunden tar alla hinder i rätt följd, med så få fel (rivningar) som möjligt och på snabbast tid för att vinna. Agilityn innehåller även en annan gren som enbart består av hopphinder och tunnlar, balanshindrena finns alltså inte i denna klass.

Bruks är en annan gren som egentligen innehåller flera olika grenar. Det här är en sport som från början enbart var till för brukshundsraser men på senare tid även har blivit populär bland andra raser. Bruks tävlas i fyra olika klasser som man flyttas upp till när man kvalificerar sig. Alla ekipage börjar i appellklassen sedan flyttas man upp till lägre klass, högre klass och elitklass. I brukset inkluderas grenarna brukslydnad och sedan ett specialmoment som är antingen sök, spår eller rapport. Brukssporten inkluderar även skydd och IPO.

Flyball är en väldigt anonym hundsport i Sverige som inte är särskilt etablerad trots flera försök. Detta är en typ av lagstafett där det är fyra ekipage i varje lag (4 hundar och 4 förare). Stafetten består av en rak bana där fyra hopphinder finns, ett ekipage i taget ska ta sig över hindrena och i slutet av banan står en maskin som hunden ska trampa på för att en tennisboll ska flyga ut. Hunden ska därefter fånga tennisbollen och ekipaget ska ta sig tillbaka genom banan och avlösa nästa ekipage.

Heelwork to music och är också en relativt anonym sport i Sverige men som fler och fler börjar intressera sig för. Det handlar i stora drag om att dansa till musik tillsammans med sin hund. Man sätter ihop en koreografi med olika steg, trick och tempo.

Author sebbe
Published
Categories Hundar
youplay