Det är inte bara i hemmet som hunden gör stor nytta för människorna. Numera har även hundarna en stor och viktig roll i samhället som tjänstehundar. Det föds årligen upp ett hundratal hundar som är tänkta att utföra ett så kallat L-test (lämplighets-test). I det testet ska hundarna gallras och sorters ut, vilka som har kvaliteter för att kunna arbeta som tjänstehund hos antingen polisen, försvarsmakten eller tullen. Här testar man hundens färdigheter och hundens mentala tillstånd.
Det finns många hundar som har gjort en riktig karriär som tjänstehund och en riktigt bra sådan är svårslagen i arbetet. Människan kan aldrig mäta sig med hundens luktsinne eller uthållighet. Vidare måste en tjänstehund även ha ett stort mod, fokus och samarbetsvilja för att kunna bli ett bra team med sin förare.
Hos polisen finns ett flertal tjänstehundar med olika inriktningar. Det finns speciella narkotikahundar som är specialiserade på att söka upp olika typer av narkotika. Det finns bombhundar som har tränats för att söka upp explosiva ämnen, bomber och vapen. Det finns spårhundar som ska hjälpa till att spåra upp gärningsmän vid olika brott och slutligen har de eftersökshundar som ska leta efter försvunna och eventuellt döda personer.
I tullen får hunden arbeta på liknande sätt som hos polisen men här är hundarna begränsade till narkotikahundar och bombhundar. Detta för att skydda Sveriges gränser och se till att inte olagliga föremål kommer in i vårt land.
Hos försvarsmakten har hundarna lika bred tjänstgöring som hos polisen. Här finns allt ifrån narkotikahundar, bombhundar, spårhundar och eftersökshundar.
Det är i allra största utsträckning rasen schäfer som förekommer som tjänstgöringshund men även belgiska vallhundar (malinois) förekommer ofta. Det finns ingen regel för vilka raser som får användas, även blandraser är välkomna som tjänstehundar.