En allergi är när kroppens immunförsvar överreagerar och producerar antikroppar mot något som den normalt sett ska tåla. Även hundar kan ha många olika allergier som luftburen allergi som heter atopisk dermatit, födoämnesallergi och kontaktallergi, vilka också är de vanligaste. Ibland kan det vara svårt att få reda på vad hunden är allergisk mot, och ibland kan det vara omöjligt att få veta exakt.

Symptom på allergi

De vanligaste symptomen på allergi hos hund är att hunden kliar sig, får utslag, blir röd, tappar päls och får hudförändringar av olika slag. Ansiktet, runt ögonen, öroninflammationer, armhålor, ljumskar, tassar och rumpan är utsatta ställen där allergi ofta kan ses. På korthåriga hundar kan också magen vara utsatt beroende på vad för allergi det handlar om. Kontaktallergi mot gräs kan lämna utslag och rodnad över hela underredet på hunden.

Det är inte bara organismer i hundens omgivning som kan påverka den. Bor du i ett radonhus far hunden lika illa av radon som du gör, och misstänker du att du har för höga radonhalter är det lika bra att genomföra en mätning och en eventuell sanering. Radon är cancerframkallande vid långtidsexponering av högre doser så det gäller att se upp.

Vid misstanke om allergi

Misstänker du att din hund har en allergi ska du uppsöka en veterinär. Där går veterinären igenom hunden för att via uteslutningsmetoden avgöra vad problemet är. Först måste parasiter och hudinfektioner uteslutas. Efter det ställs allt samman och vid misstanke om matallergi ska hunden äta specialfoder med proteinkällor den inte tidigare fått under två månaders tid. Efter det görs en belastning där hunden utsätts för det gamla fodret igen under två veckors tid och reagerar den har veterinären en större aning om vilken allergi det är och hur den ska kunna undvikas i framtiden.

Skulle det vara någon luftburen allergi eller kontaktallergi görs ofta pricktest för att avslöja vad hunden har problem med, vilken typ av allergi den är drabbad av. Det är enligt lagen en skyldighet som djurägare att ta hand om sin hund på ett bra sätt och ge den rätt skötsel. Det betyder också att man måste utreda en allergi och ge hunden behandling. Det går inte att låta hunden klara sig själv och klia sönder sig. Det är ett brott mot djurskyddslagen.

Hitta rätt foder

För att en allergisk hund inte ska utsättas för proteinkällor den inte tål är det viktigt att välja rätt foder med rätt ingredienser. Dagens Nyheter har gjort en jämförelse mellan olika foder för att man ska kunna hitta rätt i foderdjungeln. Jämför olika märken, säckarnas storlek, pris och innehåll. Det dyraste är inte alltid det bästa och det billigaste behöver inte alltid vara dåligt.

Medicinering av allergiska hundar

Många hundar blir friskare och mår bättre med rätt skötsel och medicinering. För allergihunden kan det betyda bad och specialschamponering ofta, kortisontabletter eller andra preparat livet ut. Det kan också betyda att man måste städa bort alla kvalster och damm noga flera gånger i veckan och inte ha mattor och för mycket tygmöbler i hemmet.

Author sebbe
Published
Categories Hundar
youplay