Har du en hund som du gillar att göra saker tillsammans med? En hund som gillar fart och fläkt och mycket motion? Om du själv är en träningsmänniska är det en väldigt bra kombination och ni kan verkligen förena nytta med nöje.

Långa promenader med aktivering längs vägen är ett jättebra sätt att aktivera och stimulera din fyrbente vän samtidigt som du själv får bättre kontakt med hunden och ni blir ett team tillsammans. Det är en bra början till något som sedan kan bli gemensamma motionsrundor eller något som med lite finare namn kan kallas för canicross, alltså linlöpning med hund.

Utrustning för löpning

Din hund hjälper dig gärna att komma igång med regelbunden jogging och för dig som inte sprungit på det viset tidigare är det viktigt att redan från början skaffa ändamålsenliga kläder. Är du kvinna så är en riktigt bra sport-bh nästan avgörande när du ska springa med eller utan hund. Den ska vara lagom stadig och får inte skava någonstans. Väljer du en sport-bh av längre modell är det klokt att testa hur den fungerar med eventuellt midjebälte som du kanske vill använda för hundens lina. Prova och fråga. Be att få testa.

Löpträna med din hund

Om det går att ha hunden lös är det kanske det trevligaste sättet, men det är ju inte alltid det fungerar av olika skäl. Då kan man i stället välja linlöpning, vilket innebär att hunden har en fjädrande sele som är kopplad till ett midjebälte som absolut inte får skava mot din sport-bh eller dina andra kläder. Börja med kortare rundor, gör återkommande pauser och kontrollera att hunden tycker det är lika roligt som du. Tänk på att ta med vatten till din fyrbente vän och ge möjlighet att dricka ofta. Detta är väldigt viktigt, särskilt när det är varmt. Behöver du transportera hunden mellan olika tävlingar finns det särskilda regler att följa.

Tävla i canicross

Linlöpning med hund är en snabbt växande sport där både förare och hund får jobba intensivt. Hunden har en sele och kan faktiskt hjälpa till med att dra löparen lite extra fort framåt. Men det kräver ett samspelt och vältränat team för att det ska bli riktigt bra. Oavsett viken sport du väljer är det viktigt att ni hittar något kul att göra tillsammans. Det mår både du och din hund bra av.

Author sebbe
Published
Categories Hundar
youplay