Många människor som känner att de vill utöka familjen med en hund känner också att en valp skulle innebära för mycket arbete. De känner att man inte skulle få ihop vardagen med den tid och energi som en valp kräver i början för att bygga en hållbar hund. Det krävs enormt mycket träning för att få en valp som passar in i ens vardag och att träna rumsrenhet med den. Dessutom kanske man har svårt att få ihop dagarna så att valpen inte ska behöva vara ensam på dagarna när familjen inte är hemma, samtidigt som valpen till en början är alldeles för liten för att lämnas på dagis. Då finns det andra alternativ.

Det finns nämligen många organisationer som hjälper till med att omplacera hundar som av någon anledning inte kan bo kvar i sitt gamla hem. Då gör man en god gärning samtidigt som man får chansen att förvalta en äldre hund. Det gäller så klart att man är öppen med vad man vill ha för hund och vad man är beredd på att lägga ner i tid, pengar och energi för att en omplacering ska bli rätt. Ofta är det också avgörande om man har erfarenhet av hund tidigare eller om man ska köpa sin första hund.

I Sverige finns det flera organisationer med olika inriktningar. Många olika hundstall omplacerar endast hundar härifrån Sverige. Man vet då oftast vad hunden har varit med om, hunden har ett namn, man vet varför som hunden måste omplaceras och man har hela bakgrunden. I särskilda fall lämnas hundar anonymt utanför dessa hundstall för att ägaren inte vill ge sig till känna kanske av rädsla för att man inte ska ta emot hunden. Hundar som man vet bakgrunden på är oftast lättare att omplacera då man vet vad dom behöver. Hundstallen gör noggranna matchningar för att hitta rätt hem till hundarna som kommer in där.

Men det finns också organisationer i Sverige som arbetar med hemlösa gatuhundar utomlands. De arbetar för att gatuhundarna ska bli färre, sjukdomar och skador ska minska och hundarna ska få ett värdigt liv med en familj som älskar dom. Sådana organisationer arbetar genom att ha hundstallet placerade i länderna som de inriktar sig på, ger hundarna den vård de är i behov av och flyger hundarna till Sverige när det finns en familj som är villig att öppna sitt hem och välkomna den på Arlanda.

Author sebbe
Published
Categories Hundar
youplay