En apporterande hund söker upp och hämtar sedan vilt som blivit dödat eller skadat. Vattenapporterande hundar gör, precis som namnet antyder, samma sak fast i vatten. Flera hundraser har avlats fram för att vara duktiga och orädda simmare samtidigt som de tycker om att apportera.

 

Hundraser delas in i olika grupper och grupp 8 består av stötande hundar, vattenhundar och apporterande hundar. De flesta av dem är fågelhundar som arbetar tillsammans med jägaren. Till gruppen hör flera retrivers och spanielraser.

Golden retriver

Golden retrivern hör till våra mest kända och också mest älskade raser. Med sin gyllene eller ljust gula päls och sitt nästan valpiga utseende har vi tagit den här godmodiga hunden till våra hjärtan. I dag är många golden retriver rena familjehundar som snarare sover i soffan och lunkar ut i skogen med oss än apporterar döda änder vid sjön. Golden retrivern är vår bästa vän och vi har den till och med på våra iphone 8 skal och som bakgrundsbild i telefonen. Om man ändå vill jaga med sin golden retriver kan det vara bra att veta att det finns flera linjer kvar där man avlar just på de ursprungliga jaktegenskaperna.

Cocker spaniel

Cockern jobbar gärna nära sin ägare och ses även den i dag ofta som en glad och pigg familjehund. Ursprungligen användes den för att jaga morkullor. Behovet av aktivering finns kvar än i dag och man ska inte låta sig luras av de lockiga öronen och det söta utseendet. För att må bra behöver cocker spanieln få arbeta. Om du inte ägnar dig åt jakt kanske det kan vara intressant med någon hundsport, till exempel agility eller lydnad. Cockern är en relativt liten hund och överstiger sällan 41 centimeter i mankhöjd, men den är ändå stark och robust för sin storlek och skallet låter inte som en småhunds bjäfsande.

Nova scotia duck tolling retriver

Tollaren passar dig som vill leva ett aktivt liv med hund och vara ute mycket i skog och mark. Det är en envis, lättlärd och smart hund som är rolig att arbeta med, men som blir en riktig problemhund om du inte ger den tillräckligt med stimulans. Det är en vattenglad hund som passar utmärkt till fågeljakt. Den har avlats på egenskapen att skutta lekfullt på stranden för att på så sätt få fåglarna att komma närmare så att jägaren kan skjuta dem. Därefter simmar hunden ut och hämtar fåglarna. Det är det som kallas ”tolling” och det är därifrån rasen fått sitt namn. Tollaren har en tät underull som gör att det krävs mycket innan den blir blöt och kall inpå bara kroppen. Den har också simhud mellan tårna vilket underlättar när den simmar.

Om du vill ha en hund från grupp 8 bör du först överväga om du tänker använda den till jakt eller inte. Välj därefter hund utifrån mentalitet och egenskaper snarare än utifrån utseende.

Author sebbe
Published
Categories Hundar