Nose work är den hundsport som är allra nyast i Sverige och blev så sent som 1 januari 2017 en godkänd hundsport och har sedan dess fullkomligt exploderat och antalet utövare ökar stadigt.

Nose work är en form av specialsök där hunden ska lära sig att söka efter tre speciella dofter, eukalyptus, lagerblad och lavendel.

Innan man börjar tävla nose work med sin hund krävs det så klart att hunden har lärt sig de olika sökmomenten men man måste också erlägga doftprov för varje doft som man ska tävla i. Ett doftprov gäller för ett ekipage och är alltså låst till just den hunden och föraren som tillsammans utfärdare provet. Ska hunden tävla med en annan förare måste dessa tillsammans göra ett eget doftprov. Ett doftprov görs för att man ska visa att hunden klarar av att söka och känna igen den doft det gäller men också för att man ska se att föraren kan läsa av sin hund och känna igen när hunden markerar för upphittad doft.

När man sedan tävlar så gör man det i flera olika sökmoment, man söker efter doften i fordonssök, behållarsök, inomhussök och utomhussök.

Vill man inte tävla så är detta ändå en mycket lämplig aktivering att göra tillsammans med sin hund då den aktiverar nosen och stimulerar hunden mentalt.

Author sebbe
Published
Categories Hundar