Hunden är ett av våra mest älskade sällskapsdjur och kanske det djur som toppar listan över människans favoriter. Hunden har funnit en plats som sällskap och följeslagare åt miljontals människor i flera tusen år. För en del personer kan hunden också inbringa en del pengar. Hundar kan jobba som skådespelare, polishundar, servicehundar och avelsdjur. Här skriver vi om hundens olika jobb och hur man rent praktiskt kan lösa det administrativa med att ha ett djur som jobbar. Måste man starta en egen firma om hunden tjänar pengar? Hur fungerar det när man är fodervärd åt en hund som jobbar? Vad händer när man tjänar pengar på sin valpkull? Vi besvarar de vanligaste frågorna och funderingarna kring detta.

Hundar som skådespelare

Vi har alla sett många hundar på filmduken och de är ofta älskade och uppskattade karaktärer i dessa filmer. Några exempel är Lassie i filmerna med samma namn samt Båtsman i Livet på Saltkråkan av Astrid Lindgren. Båtsman hette egentligen Caesar och det sägs att han efter sitt kändisskap var subjekt i en vårdnadstvist mellan den förre och den nye ägaren. Om man har en hund som jobbar som skådespelare, är det naturligtvis ägaren som får denna inkomst. Hur man deklarerar detta som ägare kan naturligtvis antingen vara som anställd eller som egen företagare.

Hobbyverksamhet eller företag

Om hunden får valpar så kan det bli en viss inkomst av att sälja dessa valpar. Denna inkomst ska deklareras. Om det bara är några enstaka kullar som vi pratar om räcker det att deklarera inkomsten som en hobbyverksamhet. Det finns särskilda krav när man har en hobbyverksamhet och man ska spara all dokumentation precis som när man har ett företag, men det är inte lika strikta regler kring hur man bokför eller redovisar en hobbyverksamhet. Om djuruppfödningen blir en större verksamhet som utgör större delen av de personliga inkomsterna, så måste man starta ett företag. Då är det dags att skaffa sig ett bokföringsprogram och ett Faktureringsprogram och registrera ett företag hos bolagsverket.

Avdrag för tjänstehundar

När man har en hund som jobbar som exempelvis polishund eller social tjänstehund så finns det särskilda regler kring hur man tar upp eventuell inkomst och kostnader. Om man äger en hund som också jobbar i tjänst kan man få rätt att göra avdrag för de kostnader som uppkommer. Detta kan exempelvis vara aktuellt för den som äger en polishund. Den ersättning som man får av arbetsgivaren täcker sådant som mat och omsorg men man kan få göra avdrag på skatten för sådana utgifter som uppkommer utöver det, exempelvis veterinärkostnader. Om man är fodervärd åt en hund, det vill säga tar hand om arbetsgivarens hund i hemmet, så ska man ta upp inkomsten av fodervärds-ersättningen i sin deklaration.

Author sebbe
Published
Categories Hundar
youplay