Det är många hundmänniskor som väljer att på något sätta hålla på med hundutställning. Det kan vara en hunduppfödare som vill visa upp sin kennel och deras hundar, det kan vara några som bara vill träna med sin hund i olika miljöer och olika situationer och någon kanske vill visa upp sin hane för att avlas med.

Det finns både inofficiella hundutställningar vilka är mer som träning inför riktiga utställningar eller miljöträning. Från en sådan utställning registreras inga officiella titlar eller bedömningskritik. Här är domaren ofta snäll och förklarar mer för de oerfarna vad som förväntas av dom samt vad det är man ska göra. Vid officiella hundutställningar så blir titlarna och placeringarna officiella och registreras så att alla kan se. Här förväntar sig domaren att man vet hur man gör, hur man springer i ringen och hur man ställer upp sin hund på bästa sätt framför domaren.

Officiella hundutställningar kan vara både nationella och internationella, alltså enbart för svenska hundar att delta eller så kan hundar från övriga världen komma och delta.

Inför utställningar så finns det också speciell träning inför detta, dessa träningar brukar kallas för ”ringträning” då man tränar på hur man ska göra i utställningsringen.

Author sebbe
Published
Categories Hundar